Категория
Город |
Опублiковано 30.07.2012
Спаржа (аспарагус) - одна з найбільш смачних, корисних і дорогих овочевих культур. Перші паростки спаржі, які бувають білими, зеленими, рожево-зеленими або фіолетовими, насичені вітамінами, мінералами і клітковиною. Молоді ніжні пагони можна їсти сирими або швидко приготованими на пару, у воді, в духовці або на грилі. Спаржа є одним з найбільш ранніх овочів нового сезону: збирати урожай молодих пагонів починають вже в квітні-травні.
Спаржа , аспарагус , латинське - asparagus officinalis.
Рід рослин із сімейства спаржевих; відомо до 100 видів, розсіяних по всьому світу, переважно в сухому кліматі. Найбільш поширений вид - спаржа звичайна (Asparagus officinalis). Одні види спаржі - трави, інші - напівчагарники, розвиваючі підземне кореневище і надземні більш-менш гіллясті стебла, у багатьох видів - повзучі. Верхні частини паростків спаржі (близько 20 см) використовуються в кулінарії як делікатес.
Листя дрібні, лускаті або шипуваті; в пазусі їх розвиваються або видовжені гілки, або пучки укорочених, безлистих, щетинистих або лінійних гілочок (кладодіев), а у підроду Myrsiphyllum розвиваються в пазусі листків поодинокі листоподібно-розширені гілки. В пазусі листків з'являються поодинокі квітки або щитовидні, або суцвіття.
Квітка правильний, двостатеві або одностатевий, з простим раздельнолістним або трохи спаяним біля основи оцвітиною про шість листках, розташованих у два кола. Тичинок шість, з тонкими або пластинчастими нитками і пильовиками, що розкриваються на внутрішній стороні; маточка з верхньої, трехгнездной зав'яззю, коротким стовпчиком і трилопатевим рильцем; плід - ягода, з одним або кількома насінням, насіння з товстою, чорнуватої шкіркою, роговим білком і невеликою зародком.
Види
У європейській частині Росії дико ростуть близько 8 видів спаржі, з них найбільш звичайно Asparagus officinalis L., по луках, між чагарниками - багаторічна трава, перезимовують при посередництві підземного кореневища і щорічно розвиваюча наземні гіллясті стебла, рясно саджені пучками тонких зелених гілочок (кладодіев) ; листя дрібні, лускаті, забезпечені тонкої і короткою шпорцем; квітки поодинокі або парні; плід - червона ягода, завбільшки з горошину. Молоді соковиті стебла діаметром близько 1-2 см використовують як овоч .
Вирощування розсади
Купили насіння, запаслися органікою, тепер можна приступати до самого відповідального етапу - вирощування розсади. Отримати її в принципі не складніше, ніж розсаду капусти .
Тільки для проростання насіння потрібна більш висока температура (25-30 ° С), і часу для вирощування розсади потрібно значно більше. Що стосується власне технології, то існує два способи.
Прямий посів в розсадні гряди
Приступати до нього краще в третій декаді травня. Отже, беремо насіння і висівають. Але врахуйте: сухі зійдуть тільки днів через 20-30 . Ви готові так довго чекати? Ні? Тоді краще попередньо їх замочити. Тобто залити водою (30-35 ° С) на 5-6 днів і щодня її міняти. Щоб підтримувати потрібну температуру, ємність з насінням (скажімо, невелику пластикову пляшку) можна поставити на батарею або в інше тепле місце.
Після закінчення цього терміну насіння поміщають у вологу тканину або в папір на 3-7 днів - нехай проростає. Щоб тканина або папір не пересихали, закрийте її целофановим пакетом. Просто намочені насіння дає сходи на 10-15-й день, а наклюнувшіеся - вже на 7-8-й .
А поки насіння проростає, можна підготувати рассадочние грядку . Тобто внести на 1 квадратний метр землі 10 кг (відро) перепрілого гною або компосту і 100 г/м2 комплексного добрива, наприклад «Кеміра-універсал». Грунт перекопати, розпушити і вирівняти. Відстань між грядками повинно бути від 25-30 до 40 см. Насіння сіють на глибину 2 см і на відстані 5-7 см. А через 3-4 тижні треба буде прорідити сходи, залишивши тільки найсильніші паростки на відстані 10-15 см.
Розсада спаржі росте повільно і через півтора місяці досягає всього 10-15 см у висоту . Тому й на рассадочние грядах вона залишається довго, один-два сезони. Весь цей час за нею потрібно акуратно доглядати: регулярно прополювати та поливати, в червні один-два рази підживити азотними добривами (аміачною селітрою, сечовиною, 10 г/м2) або гнойової рідиною, розведеної водою в пропорції 1:6.
В результаті до кінця серпня у рослин буде по 2-4 втечі і невелике кореневище . Його потрібно підготувати до зими, підгодувавши в кінці серпня - початку вересня фосфором і калієм (будь-яким осіннім добривом за інструкцією на упаковці). А коли в жовтні відімре надземна частина, засипати посадки перегноєм або торфом шаром приблизно 3 см. Можна вкрити їх лапником або опалим листям.
Посадка горщечкової розсади
Кімнатні розсада хороша тим, що на відміну від рослин, відразу посіяних в грунт, дозволяє виграти півмісяця-місяць і до осені отримати більш розвинені молоді рослини, які краще підготуються до зими.
Процедури ті ж: замочування, пророщування і посів. Тільки сіяти треба раніше, на початку - середині травня, і не в землю, а в горщики ємністю 100-200 мл або в розсадні касети. Для посіву можна використовувати ледь наклюнувшіеся насіння з корінцем 1-3 мм . Підійдуть і проростки з корінцем 20-25 мм, тільки щоб ??не пошкодити його, доведеться висаджувати насіння особливо обережно.
Грунт для горщиків можна використовувати таку ж, як для розсади огірків, або приготувати «спаржеву»: змішати городню землю, перепрілий гній, торф і пісок у співвідношенні 2:1:1:1. Далі залишається лише класичний нескладний догляд: полив, розпушування, повертання до світла різними сторонами, поступове загартовування.
Висаджувати розсаду у відкритий грунт можна на початку червня .
Догляд
На другий рік після посадки розсади вносять мінеральні добрива, потім грунт уздовж рядів рослин потрібно якомога раніше розпушити, намагаючись не пошкодити кор ні.
На третій рік після посадки, якщо рослини сильні і досить кущисті, приступають до збирання врожаю. Якщо рослини слабкі, збір врожаю відкладають на наступний рік і доглядають за спаржею так само, як і на другий рік вирощування.
У посушливу погоду стежать за тим, щоб грунт під рослинами залишалася вологою . У сухому грунті пагони стають волокнистими і набувають гіркий смак.
У жовтні засихають пагони спаржі треба обережно зрізати біля самої землі, намагаючись не пошкодити кореневище, і спалити. У рослин, не уражених іржею та спаржевої мухою, бадилля можна не зрізати, вона буде охороняти коріння взимку від промерзання . Розсаду спаржі в розсаднику в сильні морози при відсутності снігу або невеликому сніговому покриві потрібно вкрити листям, соломою або гноєм.
Восени однорічні, дворічні посадки і плодоносні рослини слід підгодувати суперфосфатом (0,3-0,5 кг на 10 кв.м) і 40%-ной калійної сіллю (0,25-0,35 кг). Після внесення добрив грунт у міжряддях глибоко спушують. Зробити це потрібно обережно, щоб не пошкодити коріння і проростків спаржі. Якщо навесні майбутнього року розсаду вирішили висаджувати на постійне місце, в грунт вносять гній .
Хороші результати дає осінній мульчування торфом шаром 8-10 см для кращої перезимівлі . Рано навесні мульчу розпушують і закладають в грунт як підгодівлю. Цю операцію проводять щорічно.
У квітні грунт, насипану у вигляді валків на рядки плодоносної спаржі, слід ретельно вирівняти і злегка утрамбувати . Таким чином буде неважко виявити тріщини на грунті над проростками спаржі (поява тріщин свідчить про те, що проростки можна зрізати). Ширина валків біля основи в перші роки вирощування повинна дорівнювати 40 см, в наступні - 50-60 см.
На четвертий рік і надалі догляд за спаржею такий же, як на третій рік.
Розмноження
Розмножується насінням . Розсаду спаржі вирощують з насіння, висіваючи їх у відкритий грунт. Сіють в прогріту (10-15 ° С) грунт, приблизно в II-III декаді травня. Грунт повинен бути добре удобрена . Перед посівом насіння замочують у теплій воді (30-35 ° С) на 2-3 діб, щоденно змінюючи воду. Потім їх просушують до сипучості. Сіють рядовим способом чи в лунки по схемі 30-40 ? 4-5 см. Глибина загортання насіння 3-4 см. Сходи з'являються через 10-17 днів. Коли сіянці досягнуть 8-10 см у висоту, їх проріджують, залишаючи один від одного на відстані 10-12 см. Норма висіву: 5-10 г на 10 м2.
Догляд за розсадою полягає у своєчасному поливі, розпушуванні грунту та видаленні бур'янів . При гарному догляді до осені формуються здорові рослини, що мають потужне кореневище і 3-5 пагонів висотою 25-40 см. Перед настанням заморозків, в жовтні, зрізають надземні пагони на 10 см вище поверхні грунту. У такому вигляді рослини перезимовують. Навесні розсаду викопують і пересаджують на постійне місце. При підборі ділянки необхідно враховувати, що це багаторічна рослина. Краще розташувати спаржу біля стіни або уздовж паркану .
Обраний під спаржу ділянку з осені очищають від бур'янів. На поверхні грунту рівномірно розсипають 15-20 кг/м2 органічного добрива і глибоко перекопують її. Навесні на ділянці висаджують рядками розсаду. Ряди розміщують на відстані 70 см один від одного. У рядках викопують лунки глибиною 30 і діаметром 40 см. На дно лунки насипають горбком перегній, на якому і висаджують розсаду. Горбок по висоті повинен досягати країв лунки. Якщо грунт восени була добре заправлена ??органічним добривом, то перегній в лунки можна не насипати (хоча він не завадить), а замінити його пухкої грунтом.
У розсади перед висадкою вкорочують коріння, залишаючи їх довжиною 3-4 см. Коріння рівномірно розподіляють по горбок, присипають шаром землі товщиною 5-7 см, ущільнюють і поливають. Коли вода вбереться, лунку мульчують землею. Догляд за висадженими рослинами полягає в розпушуванні грунту та видаленні бур'янів. При посушливому літо необхідний полив . За літо можна робити одну-дві підгодівлі азотним добривом (25 г/м2). Восени міжряддя перекопують, а висохлі стебла зрізують на 10 см вище рівня грунту. На другий рік життя рослини догляд за ним такий же, як і в перший. Протягом перших двох років міжряддя на ділянці спаржі можна засівати такими культурами, як редис, крес-салат, салат-латук, овочева квасоля .
Збирання пагонів починають з 3-го року . Однак, до прибирання, ранньою весною міжряддя глибоко розпушують, а рослини високо підгортають грунтом, перегноєм. У II-III декаді квітня над грунтом з'являються пагони. Коли вони досягнуть технічної стиглості (5-7 см у висоту і 0,7-1,0 см в діаметрі), грунт обережно відгортають і пагони зрізують біля поверхні грунту, потім заново підгортають. Пагони зрізають у міру їх утворення через кожні 3 дні протягом 20-25 днів. На 3-му році життя у однієї рослини прибирають до 5 пагонів. У наступні роки можна прибирати до 15 пагонів протягом 30-40 днів. Після закінчення прибирання у кожної рослини має залишатися не менше 3-5 пагонів , які, розвиваючись, утворюють потужні стебла з гілками 2-5-го порядку, вкриті кладодіямі, завдяки яким рослини накопичують пластичні речовини.
Догляд за рослинами спаржі в післязбиральний період повинен бути особливо ретельним, оскільки саме в цей час закладається основа майбутнього врожаю . Рекомендується розсипати в міжряддя перегній, деревну золу або удобрювальну суміш, закрити їх на 5-7 см у грунт, потім полити. Грунт треба розпушувати після кожного поливу або дощу. У зимовий час урожай спаржі можна отримати за рахунок вигонки. Для сім'ї з трьох осіб достатньо мати на присадибній ділянці 15-20 кущів спаржі .
Хвороби та шкідники
Червона гниль коренів спаржі викликається грибом Helicobasidium purpureum.
У хворих рослин відмирають коренева шийка і коріння. Загибель коренів призводить до відмирання надземної частини рослини. У міру поширення хвороби на ділянці утворюється лисина.
Якщо зараження не дуже сильне, то місце скупчення інфекції необхідно обробити «фундазолом» і ізолювати товстою поліетиленовою плівкою. У разі сильного зараження рослини знищують і закладають нову плантацію .
Спаржевий листоед з'являється на рослинах в середині літа. Невеликі жовті і чорні жучки, їх чорні личинки знищують листя. Для боротьби з шкідниками використовують спеціальні інсектициди - «Актеллік», «Фітоверм», «фуфанон» та інші, обов'язково дотримуючись інструкції.
Ушкоджують спаржу і многоядние шкідники - всім знайомі капустянки, слимаки, хрущі, дротяники і т.д.
Прекрасний смак спаржі і її невибагливість роблять цю рослину популярним «жителем» багатьох городів! А як вирощуєте спаржу Ви?
Посилання на матеріали:
- Спаржа на сайті cofe.ru
- Спаржа на сайті agroshkola.ru
- Спаржа на сайті supersadovnik.ru
- Спаржа на сайті websadovod.ru